2020. július 30., csütörtök

Zöld Gerilla Kiáltvány

   Hét év sok idő egy ember életében is, hát még egy fb oldal életében. Mi, az adminisztrátorok hét évvel ezelőtt hívtuk életre az Ártéri gazdálkodás oldalt. A kezdeti időkben az volt a célunk, hogy Andrásfalvy Bertalan köpönyegéből előbújva mementót állítsunk a fokgazdálkodásnak, mint egy történeti-néprajzi érdekességnek. Tisztában voltunk vele, hogy a természet in integrum restitutioja, vagyis az eredeti állapot helyreállítása nem lehetséges, azonban a régi, hagyományos tájgazdálkodás elvei alkalmazhatóak a modern világban is, hiszen ezt a tudomány igazolja. Így lett vállalt küldetésünk az ismeretterjesztés. Próbálkoztunk a média világával, sajtótermékeken keresztül eljuttatni ezt a szemléletet az emberekhez.

   Se a médiumokban, se a politika világában nem találtunk fogadókészséget. Le kell vonnunk a szükséges konzekvenciákat, mozgalommá kell szerveződjünk, ugyanis a döntéshozók számára a szakmaiság önmagában nem elegendő érv. Ezennel meghirdetjük a Zöld Gerilla mozgalmat! Célunk egy olyan társadalom , amely emberi léptékű, környezetével és erőforrásaival egyensúlyban van, nyitott, megújuló és önfenntartó, önmagában sokszínű és értékekben gazdag, autonóm és szabad közösségek együttműködésén alapszik. Ideológiai ellentétektől függetlenül, a közös problémákra ( klimatikus kihívások, biodiverzitás- és talajpusztulás, lokalizációellenes globalizáció, természet- és emberellenes kapitalizmus) szövetséget alkotva megoldást talál a tájgazdálkodásban. Aktivizmusunkkal ezekre a közös problémákra és a megoldás szükségességére akarjuk felhívni a figyelmet, minden felelős embernek lehetőséget nyújtva a cselekvésre. Támogatjuk az önszerveződést, közösségi kertek létesítését, segítjük a hagyományos ökológiai tudáson alapuló mintaterületek létrehozását, a tündérkert mozgalom, vagyis tájfajta gyümölcsfáink elterjesztését, az élelmiszer-önrendelkezés megvalósítását.

   A helyes tájgazdálkodás, vagyis a vizes helygazdálkodás megoldást nyújt az ökológiai, szociális és gazdasági kihívásokra. A sorrend egyben értékrendet is takar. Gazdasági ideánk az ökoszociális (piac?)gazdaság, szemléleti alapjaink pedig az ökopatriotizmus elnevezéssel illethető, ami a lokalitás szabadságát támogatja a globalitás kiszolgáltatottságával szemben. Az ökopatriotizmus egy ideológiák feletti értékrend. Az ökopatriotizmus zöld, mert a természeti értékeket tartja elsődlegesnek. Az ökopatriotizmus szociális, mert az ember önmagában való érték számára. Az ökopatriotizmus lokális, mert a helyi érdeket támogatja az idegennel szemben. Az ökopatriotizmus univerzális, mert az egész több, mint a részek összege. Az ökopatriotizmus progresszív, mert rendszerkritikus és tagadja a jelenlegi paradigmát. Az ökopatriotizmus konzervatív, mert a hagyományos értékeinket őrzi meg. Az ökopatriotizmus modern, mert megvan hozzá a tudásbázisa. Az ökopatriotizmus liberális, mert támogatja a személyiség közösségben való kiteljesedését. Az ökopatriotizmus oikophil, mert szereti és kötődik az otthonához. Eszményünk a felelős személyiségekből felépülő (kis)közösség, vagyis a szocio-és kultúrdiverzitás, szembeállítva az arctalan uniformizáltsággal és a végtelen egyéni önzéssel.

   Alapelveink:
1. patrióta, aki szereti az otthonát
2. az otthon a természet része
3. az élet fontosabb, mint a növekedés.


A gerilla-főparancsnokság utasítására: Szubotaj Bagatur #zoldgerilla #zöldgerilla #greengerilla

1 megjegyzés:

Mit kell (másképp) tudni a „klímaváltozás”-ról?

 1.        Nem nincs, hanem van. Persze eddig is volt, de ez most más.           2.        Nem „globális felmelegedés”, hanem a szélsősé...